iconMenu
NL
FR
logo Vlaams Brabant logo ibz logo Provincie Antwerpen
fb icon Twitter icon Instagram icon
background-overlay

Lancering Certificaat Inbraak Veilig in de politiezones Tienen-Hoegaarden en Dilbeek

13 februari 2017, Politiezone Tienen/Hoegaarden - Dilbeek

Lancering Certificaat Inbraak Veilig in de politiezones Tienen-Hoegaarden en Dilbeek

Woninginbraken zijn een zorg

Het aantal woninginbraken blijft in omvang een belangrijk criminaliteitsfenomeen. Vlaams-Brabant kent bijna een verdubbeling sinds 2005, althans volgens wat we weten op basis van de geregistreerde politiecijfers (bron: ANG databank federale politie: 3.873 inbraken in 2005 tot 7.405 in 2015). 2016 ziet er veelbelovend uit, er zou een daling zijn. Woninginbraak blijft, na onaangepaste snelheid in het verkeer het tweede grootste buurtprobleem, zo wijzen bevolkingsbevragingen uit.

Een woning met weinig beveiliging en dus weinig weerstand, krijgt de voorkeur. Een inbreker wil stil, snel en ongezien zijn slag slaan en probeert gemiddeld 3 minuten om een woning binnen te geraken, daarna geeft hij het meestal op.

We stellen vast dat teveel woningen onvoldoende beveiligd zijn en dat er veel te weinig aandacht voor is. Een dief die ongevraagd in uw huis rondloopt, uw spullen betast en meeneemt, is voor veel mensen een traumatische ervaring. Dat risico kan de bewoner verkleinen door in te zetten op een goed beveiligde woning met degelijk hang- en sluitwerk.

Degelijke sloten en materiaal als antwoord

Veilig wonen zou vanzelfsprekend moeten zijn maar dat is het helaas niet. Er zijn strikte voorschriften rond bijvoorbeeld energiezuinigheid van een woning. In diezelfde zin zou het besef moeten groeien dat een goede woning ook een inbraak- en brandveilige woning moet zijn. Iedere woning moet niet worden uitgerust met een ingenieus alarmsysteem, maar min of meer eenvoudige voorzieningen horen standaard te worden. In ons land worden inbraakwerende normen niet verplicht gesteld. En dat is jammer.

In Nederland bestaat het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) sinds 1990. Nederland toonde aan dat de kans op een geslaagde inbraak bij een woning met een PKVW-certificaat daalt tot wel 90%.

Het Certificaat Inbraak Veilig als stimulans

Deskundigen op vlak van inbraakpreventie hebben werkbare normen en minimale eisen opgesteld.

De meerwaarde van het Certificaat Inbraak Veilig?:

  • Bewoner belonen voor genomen maatregelen

  • sensibiliseren tot preventie bij buren e.a.

  • motiveren professionele partners (architect, slotenmaker, bouwpromotor, …) tot gebruik kwaliteitsvol inbraakvertragend materiaal

  • inbreker ontraden

  • minder woninginbraken op termijn

Een aanvraag tot het behalen van het Certificaat Inbraak Veilig doe je bij de lokale politie of preventiedienst of via www.diefstalpreventieadviseur.be. Na bezoek van de diefstalpreventieadviseur ontvang je een advies dat 2 jaar geldig blijft. Nadat de geadviseerde maatregelen zijn uitgevoerd en gecontroleerd door de diefstalpreventieadviseur wordt een attest overhandigd samen met een embleem. Dat bevestig je zichtbaar aan de voorgevel van de woning.

Politiezone Tienen – Hoegaarden en Dilbeek als eerste van start

De politiezone Tienen-Hoegaarden en Dilbeek gaan als eerste van start met het uitreiken van het Certificaat Inbraak Veilig. Het is een gezamenlijk initiatief van verschillende partners. Elke partner neemt een engagement op om samen met de burger, woninginbraken te voorkomen. Ik maak me sterk dat vele andere gemeenten en politiezones dit voorbeeld zullen volgen