De federale politie publiceerde op vrijdag 24 juli de criminaliteitscijfers voor 2019. Vorig jaar zijn er 47.021 woninginbraken geregistreerd in België, waarvan 4.447 in Vlaams-Brabant. In Vlaams Brabant betekent dit een daling van 12,29%. Deze dalende trend is er onder andere dankzij de vele preventiecampagnes, de ontradende politieacties, de gratis diefstalpreventieadviezen, het groeiend aantal BIN-netwerken…
Preventie werkt en daarom staan we graag stil bij het basisprincipe van inbraakpreventie, het OBER-principe (Organisatorische – Bouwkundige – Elektronische – Registreren).
Ervaringen tonen aan dat een zeer groot deel van de woninginbraken voorkomen kan worden door organisatorische maatregelen. Het is de eerste en belangrijkste schakel in het veiligheidsplan. Heb je stevige ramen, maar zet je je ramen op kiep of heb je een hypermodern alarmsysteem, maar vergeet je hem aan te zetten, dan werkt je veiligheidsplan niet. Klik hier voor meer organisatorische maatregelen.
De tweede schakel in je veiligheidsplan zijn de bouwkundige maatregelen. Ramen, deuren, garagepoorten… met kwaliteitsvolle sluitingen vertragen de inbrekers lang genoeg om hun poging te staken uit schrik gedetecteerd te worden. De bouwkundige maatregelen worden vaak overgeslagen, omdat de veronderstelling leeft ‘men geraakt toch altijd binnen’. Wist je dat meer dan 90% van de inbrekers noch de middelen, noch de kennis hebben om kwaliteitsvolle inbraakvertragende ramen en deuren open te breken. Dit zijn de zogenaamde gelegenheidsinbrekers en die kan je wel degelijk buiten houden met goed hang- en sluit werk. Bescherm je woning en kies voor degelijk getest materiaal. Bij raam en deurspecialisten beter gekend als RC2-uitvoering.
De elektronische maatregelen zijn de derde schakel in je veiligheidsplan. Een alarm zonder bouwkundige maatregelen houdt de inbreker niet buiten, maar aanvullend geven ze de inbreker aanzienlijk minder tijd om in te breken en in je woning rond te lopen. Is je woning een groter risico (weinig tot geen sociale controle of meer waardvolle bezittingen) dan de doorsnee particuliere woning? Opteer dan om bijkomend een alarm te plaatsen die de schil van je woning beschermt. Dit is een alarm dat afgaat zodra iemand de woning benadert of zodra iemand de ramen en deuren begint te forceren. Een alarm dat pas afgaat wanneer iemand al binnen is, is te laat. Kies steeds voor een gecertificeerde installateur en hou rekening met de geldende regelgeving.
Tot slot registreer je (draagbare) waardevolle bezittingen (laptop, iPad, gsm, juwelen, schilderijen…). Dit is de laatste schakel in je veiligheidsplan. Wanneer de politie gestolen bezittingen terugvindt, kan ze aan de hand van je registratie (markering) je bezittingen gemakkelijker terug bezorgen.
Help ons de dalende trend van woninginbraken verder te zetten en meld elke verdachte situatie aan de 101. Liever een keer te veel bellen dan niet bellen. Vraag een gratis diefstalpreventieadvies op maat van je woning op www.diefstalpreventieadviseur.be.